Kohút na víne



Kura (naporcované prípadne vykostené),
100 g slaniny,
2 x 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler),
100 g šalotky,
šampiňóny,
4 PL ríbezľového lekváru (bez lekváru to nie je ono:)),
slepačí vývar,
5 dcl červeného vína + na marínovanie podľa potreby,
olej,
cukor,
soľ,
korenie,
bylinky (tymián, rozmarín).

Zeleniu nakrájame na kocky a dáme do misky, v ktorej budeme marinovať mäso. Pridáme mäso, všetko premiešame a zalejeme červeným vínom aby bolo mäso ponorené. Necháme marinovať 24 hodím prípadne cez noc ale čím dlhšie tým je lepšie.

Potom vyberieme mäso z marinády. Nakrájame novú koreňovú zeleninu na kocky (dá sa použiť aj tá z marinády ale keď sa použije nová dodá jedlu výraznejšiu chuť). Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú šalotku a pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a chvíľu ju opečieme. Všetku zeleninu vyberieme z hrnca a pridáme olej a opečieme mäso zo všetkých strán. Pridáme zeleninu podlejeme 5 dcl červeného vína a vývarom, osolíme, okoreníme, pridáme lekvár, trochu cukru a bylinky. Všetko spolu varíme kým mäso nezmäkne, v prípade potreby mäso podlejeme vývarom aj v priebehu varenia. Slaninu nakrájame na väčšie kocky a šampiňóny na väčšie kúsky. Tesne pred dovarením vyberieme z hrnca mäso. Zvyšok hmoty rozmixujeme a hmotu vrátime na sporák a pridáme slaninku, šampiňóny a mäso. Všetko spolu varíme, kým sa neuvaria šampňóny. Podávame so zemiakovými kroketami alebo s opečeným chlebom.

Komentáre

Obľúbené príspevky