Orechovica
24 vlašských orechov (odtrhnutých na Jána alebo podľa aktuálneho stavu prírody),
1 liter vodky alebo iného destilátu,
3 klinčeky,
malý kúsok škorice,
kúsok vanilkového lusku,
1-2 zrnká jalovca (nemusí byť),
500 g trstinového curku,
500 ml vody.
Orechovica sa vyrába z nezrelých vlašských orechov, ktoré sa zbierajú 24.6. (na Jána). Mali by sa dať zo všetkých strán prepichnúť. Záleží na prírode niekedy to môže byť aj dva týždne skôr ako napr. tento rok.
Orechy umyjeme, prípadne necháme 2 hodiny namočené vo vode kvôli nečistotám. Potom ich osušíme a nakrájame na kolieska. Nasypeme do dostatočne veľkej sklenenej nádoby a zalejeme alkoholom. Nádobu zakryjeme a necháme 6 týždňov lúhovať na slnečnom mieste najlepšie na parapete.
Po 6 týždňoch:
Orechy vyberieme z nádoby a do orechovice pridáme sirup a necháme ešte týždeň lúhovať.
Sirup:
Zmiešame 500 g trstinového cukru a 500 ml vody a do zmesi pridáme klinčeky, škoricu, vanilku a jalovec. Zmes varíme kým sa nevytvorí sirup.
Po týždni:
Orechovicu premiešame a prefiltrujeme cez gázu do sklenenej fľaše. Môžeme ju okamžite piť prípadne až po mesiaci alebo až po roku.
Komentáre
Zverejnenie komentára