Naoko Rokoko



Korpus:

6 vajec
180 g kryštálového cukru
180 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
100 g kakaa (prípadne viac podľa chuti)


Vyšľaháme bielky s cukrom na tuhý sneh potom pridáme žĺtky a ďalej šľaháme. Preosejeme múku a kypriaci prášok a opatrne to zamiešame do snehu (nie mixérom). Cesto nalejeme do vymastenej a  múkou vysypanej tortovej formy a pečieme 15 - 20 min pri 180 °C. Upečený a vychladnutý korpus rozkrojíme na 3 časti.

Sirup:

100 g kryštálového cukru (trstinového curku)
60 ml vody
60 ml rumu
125 ml silnej kávy


Do malej rajnice dáme vodu a cukor a povaríme, kým sa cukor nerozpustí a hmota nemá sirupové skupenstvo. Odstavíme z plameňa a pridáme kávu a rum a necháme vychladnúť.

Krém:

3 vajcia
70 g kryštálového cukru
4 ml rumu
250 g mascarpone
250 ml šlahačky
vanilkový struk (nemusí byť)


Vajcia a kryštálový cukor dáme do misky a vo vodnom kúpeli šľaháme asi 10 min kým nevznikne bledožltá pena. Stiahneme z plameňa a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Zmiešame mascarpone s rumom a vnútrom z vanilkového struku. Opatrne vmiešame vyšľahanú šľahačku a  sneh.


Spodnú časť korpusu položíme do umytej tortovej formy (spodná časť formy ostane pod tortou aby sa neporušil jej tvar) a pokvapkáme ´ho sirupom. Na korpus natrieme polovicu krému a prikryjeme stredným korpusom, zase pokvapkáme sirupom a natrieme zvyškom krému. Navrch položíme vrchnú časť korpusu a zase pokvapkáme sirupom (nemusíme použiť všetok sirup). Odložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny - najlepšie cez noc.

Poleva:

100 g kryštálového cukru (trstinového cukru)
60 ml rumu
1 ČL instantnej kávy
200 g čokolády


V menšej rajničke povaríme cukor, rum a kávu (kým sa nerozpustí cukor a hmota nemá sirupovú konzistenciu). Odstavíme z plameňa a pridáme posekanú čokoládu a vymiešame na hladkú polevu. V prípade ak bude poleva veľmi hustá treba pridať trochu rumu. Torutu ozdobíme polevou cca 30 minút pred podávaním torty aby poleva nezmatnela kým bude v chladničke a ozdobíme. 









Komentáre

Obľúbené príspevky